Jessen versio 2. maailmansodasta
Toinen maailmasota syttyi, kun Hitler hyökkäsi Puolaan syyskuussa 1939. Alkuvuosina Saksa hallitsi sotaa, mutta noin kolmen vuoden päästä tapahtui sodassa yllättävä käänne, kun Saksa päätti hyökätä Neuvostoliittoon. Neuvostoliitto torjui Saksan hyökkäyksen Stalingradissa.
Marraskuussa 1939 Neuvostoliitto päätti hyökätä Suomeen, mutta Neuvostoliitto ei onnistunut valloituksessaan. Sotaa kutsutaan talvisodaksi. Myöhemmin käydyssä jatkosodassa Suomen tarkoituksena oli saada takaisin talvisodassa menetetyt alueet.
Aasiassa sotaa kävivät Japani ja Kiina. Japani hyökkäsi Kiinaan vuonna 1937. Toinen maailman sota oli aluillaan. Tyynellämerellä taistelivat Japani ja Yhdysvallat. Euroopassa sotaa kävivät Saksa ja Puola sekä Suomi ja Neuvostoliitto ja monet muut valtiot kuten Iso-Britannia ja Italia. Afrikassa sotaa kävi Italian Mussoliini, joka hyökkäsi Egyptiin, Suezin kanavalle vuonna 1940.
Ennen varsinaista sotaa Saksa otti haltuunsa Reininmaan, Itävallan ja Tsekkoslovakian. Lännessä olevat valtiot eivät voineet asialle yhtään mitään ja samalla luulivat, että Saksan valloitukset loppuisivat siihen.
Toinen maailmansota alkoi, kun Saksa hyökkäsi Puolaan 1.9.1939. Iso-Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksaa vastaa. Puola murtui Saksalle parissa viikossa. Saksa voitti Puolalta länsiosan ja Neuvostoliitto itäosan Puolaa. Puolan jälkeen Saksa alkoi miehittää ja tulittaa Tanskaa, Tanskan jälkeen Norjaa ja toukokuussa vuonna 1940 Alankomaita ja Belgiaa. Saksa pääsi touko-kesäkuussa hyökkäämään Ranskaan. Ranskan jälkeen Saksa hyökkäsi ilmavoimien avulla Iso-Britanniaan syksyllä vuonna 1940. Britit olivat todella hyvä vastus Saksalle. Sen takia Hitler luovutti loppujen lopuksi sodan Iso-Britanniaa vastaan. Hitler kävi auttamassa Italian Mussoliinia Egyptin Suezin, Kreikan ja Jugoslavian valtaamisessa, siksi Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon viivästyi. Entiset sotaviholliset Neuvostoliitto ja Saksa sopivat hyökkäämättömyyssopimuksensa vuonna 1939, mutta toisin kävi. Saksa laiminlöi sopimusta ja hyökkäsi kaksi vuotta sopimuksen teon jälkeen Neuvostoliittoon Suomen Lapin kautta. Leningradia yritettiin valloittaa kaksi ja puoli vuotta, mutta Leningrad ei antautunut. Neuvostoliiton ilmatila ja sää vaikuttivat Saksan heikkouteen.
Saksa alkoi vuonna 1942 pommittaa Stalingradia. Stalingradissa sota loppui Saksan tappioon kesäkuussa 1943. Samaan aikaan kun Saksa pommitti Stalingradia, niin Afrikassa sotaa kävivät Saksan Rommel ja Iso-Britannia. Saksan Rommel hävisi sodan Briteille. Saksan maine laski sodassa, ja valloitus Afrikassa ja Euroopassa pysähtyi.
Yhdysvallat ei pitänyt, kun Japani valtasi Tyynenmeren saaria vuoden 1939 alusta. Japani hyökkäsi Pearl Harboriin 7.12.1941. Pearl Harbor toimi Yhdysvaltain laivastotukikohtana. Tyynenmeren sota alkoi, kun USA julisti sodan Japania vastaan. Ensimmäiseksi Japani valloitti Thaimaan sekä pienet ja isot saaret Taka-Intian niemimaassa vuonna 1942. Yhdysvallat aloittivat ”heinäsirkkaoperaation” joka tarkoitti saarelta saarelle etenemistä päämääränä Japani. Yhdysvallat kävi kovaa taistelua Midwaysaarilla, mutta hallitsi selvästi sotaa.
Yhdysvallat ja Iso-Britannia aloittivat Nordmandian maihinnousun 6.6.1944. Usa ja Britit nousivat maihin Ranskan puolelta. Saksalaiset yllättyivät tästä ja alkoivat paeta Ranskasta. Liittoutuneiden USA ja Britit alkavat pommittaa Saksan valtaamia alueita Ranskassa: liittoutuneista USA ja Iso-Britannia etenivät lännestä ja venäläiset idästä kohti Berliiniä. Saksan alamäki jatkui. Sodassa Saksan häviäminen oli varmaa vuonna 1945 keväällä, ja sota Euroopassa päättyi tällöin. Saksa oli hävinnyt sodan, eikä se menettänyt eikä saanut lopulta yhtään aluetta sodan päättymisen jälkeen.
Sota päättyi Aasiaan, jossa Yhdysvallat tiputtivat atomipommit Japanin Hirosimaan ja Nagasakiin elokuussa 1945. Tyynellämerellä sotivat vielä Japani ja Usa. Japani allekirjoitti rauhansopimuksen 2.9.1945.
Sota oli päättynyt!
Jesse Silvasti 8J