Eettisiä ajatuksia

Millainen moraali nykyajan ihmisillä on?

      Moraali kehittyy vaiheittain, mutta täysin yksilöllisesti. Moraalisesti ihminen muuttuu kokoajan kypsemmäksi, mutta voi olla tilanteita, jolloin ihmisen moraalinen kehittyminen hidastuu. Lapsen tasolla olevan ihmisen moraali perustuu rangaistuksiin ja palkintoihin. Tällaista moraalin tasoa kutsutaan esimoraaliseksi tasoksi.

      Sovinnaisen moraalin tasoon, jolla lähinnä nuoret olevat, liittyy siihen että ihminen rupeaa ajattelemaan enemmän omaa ryhmäänsä, mikä voi olla vaikka perhe tai ystäväpiiri. Sovinnaisen moraalin tasolla ihminen pyrkii miellyttämään muita ihmisiä. Nuorilla se liittyy siihen, että pyritään olemaan mahdollisimman kiltti. Aikuisilla se taas liittyy siihen, että mitä muut mahtavat ajatella hänestä tai hänen tekemisistään. Sovinnaisen moraalin tasolla oleva ihminen ajattelee esimerkiksi, että laki on laki ja sitä ei saa rikkoa oli tilanne mikä hyvänsä, oikea on oikea ja väärä on väärä.

     Periaatteellisen moraalin tasolla ihminen tietää mikä on oikein ja väärin, mutta jos kyse on vaikka ihmishengestä, niin silloin ei ajatella, että onko esimerkiksi ylinopeuden ajaminen väärin. Silloin ihminen itsekin ymmärtää, että ihmishengen pelastamisen takia voi kiertää näitä asioita, vaikka hän itse siitä rangaistuksen saisikin.

     Jotkut ajattelevat, että omatunto tulee suoraan Jumalalta ja että Jumalan antama omatunto määrittelee oikean ja väärän teon. Jokaisella ihmisellä on kuitenkin omatunto jo syntyessään, mutta vanhempien kasvatus auttaa erottamaan oikean ja väärän. Omatunto riippuu kasvuympäristöstä. Esimerkiksi jossain maassa voi olla aivan hirveä teko, jos sanoo vanhukselle epäkohteliaasti, mutta toisessa maassa se on vain epäkohteliasta eikä siihen saa rangaistusta. Sana ”omatunto” tarkoittaa siis ihmisen henkilökohtaista tajua oikeasta ja väärästä, ja omaantuntoon vaikuttaa oma ympäristösi ja miten siellä reagoidaan erilaisiin asioihin.




Oikein vai väärin?


      Ihminen tietää, milloin hän on tekemässä oikein ja osaa toimia sen mukaan. Omantunnonvapaus tarkoittaa, että jokaisella on oikeus kuunnella omaatuntoaan, ja ketään ei voi pakottaa tekemään mitään, mikä tuntuu hänestä väärälle. Ihmisen on mahdollista tukahduttaa omatuntonsa, jolloin hän ei välitä enää oikeasta ja väärästä. Uskonnollisesti sellaista kutsutaan omantunnon paaduttamiseksi.

      Kristinuskon mukaan jokainen ihminen on ainutkertainen, korvaamaton ja mittaamattoman arvokas, koska Jumala on luonut kaiken. Vaikka ihmiset hallitsevat maailmaa, ihminen on silti riippuvainen luonnosta, ilmakehästä, auringosta, hapesta ja toisista ihmisistä. Kristinuskon etiikkaan kuuluu kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Raamatun eettinen opetus jokaiselle on, että ei tee kenellekään toiselle sellaista, mitä ei haluaisi itselle tehtävän.

      Kristinuskossa jokaisella on oikeus omaan elämään, omaisuuteen perheeseen ja jokaisella on päätösvalta omasta elämästään. Tämän takia kristinuskossa ei ole kuolemanrangaistusta.

      Luterilaisen käsityksen mukaan kaikki ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä ja pahoja. Jotkut ajattelevat, että taivaaseen pääsee vain hyvien tekojen kautta, mutta taivaaseen pääsy riippuu vain Jumalan armosta.




Oikeudenmukaisuus     


Raamattu syntyy 66 eri kirjasta, jotka ovat tehty eri aikoina ja erilaisissa ympäristöissä. Raamatun yksi tärkeimmistä asioista on se, että Jumala tahtoo oikeudenmukaisuutta. Raamatussa on useilta eri ajoilta olevia lakikokoelmia, esimerkiksi kymmenen käskyn laki eli dekalogi. Siinä ei luetella rikoksia vaan kerrotaan, mikä on Jumalan tahtoa vastaan. Raamatussa moni asia on ristiriidassa, kuten esimerkiksi että Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä, mutta silti homous on syntiä. Tästä syystä Raamatusta ei voi ottaa kirjaimellisesti ohjeita moraalisiin valintoihin.


Kristinuskon mukaan jokainen ihminen on ainutkertainen, korvaamaton ja mittaamattoman arvokas, koska Jumala on luonut kaiken. Vaikka ihmiset hallitsevat maailmaa, ihminen on silti riippuvainen luonnosta, ilmakehästä, auringosta, hapesta ja toisista ihmisistä. Kristinuskon etiikkaan kuuluu kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Raamatun eettinen opetus jokaiselle on, että ei tee kenellekään toiselle sellaista, mitä ei haluaisi itselle tehtävän. Jeesuksen mukaan laki perustuu rakkauden kaksoiskäskyyn: on rakastettava Jumalaa yli kaiken ja lähimmäisiä niin kuin itseä. Jeesusta pidettiin lainrikkojana koska teki niin kuin silloin ei ollut hyväksyttävää.


      Vanhan testamentin kirjoittajat opettivat, että lähimmäisenrakkaus ei koske vain sinun lähellä olevia läheisiä, vaan myös jopa tunkeilijoita ja vihollisia täytyy rakastaa niin kuin lähimmäisiästäsi. Huolenpito pakolaisista tuli lakiin jo Vanhan testamentin aikaan.


     




Emmi Eronen

lähde: Noviisi 9 -uskonnonkirja